A A A
  • 01-poznaj-super-piatke.jpg
  • 02-zobacz-jak-dziala-recycling.jpg
  • 03-el-bio-naturalnie-ze-biodegradowalne.jpg
  • 04-zmieszko-zmieszane.jpg
  • 05-plastika-metalika-sztuczne-tworzywa.jpg
  • 06-wyszklolony-szklo.jpg
  • 07-pa-pa-pier-makulatura.jpg

Nasze śmieci

Jednolity System Segregacji Odpadów
Jak działa recykling
Ciekawostki
Materiały do pobrania
Srgregacja ma sens

Sprawdź, gdzie dowiesz się jakie są zasady segregacji w Twojej gminie

Jako konsumenci przyczyniamy się rocznie do marnowania ponad połowy wytwarzanej w Polsce żywności. To około 3 miliony ton odpadów rocznie, które przyczyniają się do naszego negatywnego oddziaływania na środowisko. Co więcej, sama produkcja żywności to zasobochłonny i energochłonny proces. Zatem wyrzucając żywność, przyczyniamy się do generowania emisji również na etapie produkcji. Jako konsumenci mamy możliwości wprowadzenia do naszego życia zmian, które sprawią, iż będziemy marnować mniej, a przez to nasze oddziaływanie na środowisko będzie minimalizowane.

 

Zmianę możemy rozpocząć już od samych zakupów. Zwróćmy uwagę, aby nabywać tylko to, co jest nam rzeczywiście potrzebne i w takiej ilości, którą bez problemu zużyjemy. Jest to szczególnie istotne podczas dokonywania zakupów razem – z rodziną lub przyjaciółmi – kiedy możemy stracić kontrolę nad tym, co umieszczane jest w koszyku. Często jest również tak, iż kupujemy spontanicznie pod wpływem nagłej potrzeby nabycia czegoś. Aby uniknąć nieprzemyślanych zakupów, kontrolujmy to, co nabywamy. Dobrym sposobem będzie zrobienie przed wyjściem z domu listy produktów spożywczych, które zamierzamy nabyć. Ważne jest, aby wyraźnie opisać ilość i wagę tego, co kupujemy. Jeżeli będzie to dla nas łatwiejsze, dobrze jest wykorzystać stworzone do tego celu aplikacje działające na naszych smartfonach. Często grupują one poszczególne rodzaje produktów oraz mają możliwość oznaczenia tego, co już znalazło się w naszym koszyku. Dzięki temu o niczym nie zapomnimy, a jednocześnie zapobiegniemy kupieniu produktów, których nie potrzebujemy albo takich, które mogą się zepsuć, zanim będziemy mieli okazję je zużyć.

Może się zdarzyć, iż już po powrocie do domu okaże się, iż zakupiliśmy produkty, których nie zdążymy zużyć w odpowiednim czasie. Wybierajmy zatem takie, których świeżość i jakość pozwala na wykorzystanie wszystkiego w odpowiednim czasie. Co więcej, wybierajmy takie produkty, których data przydatności do spożycia również pozwoli na wykorzystanie wszystkiego, co nabywamy. Przy tej okazji zwróćmy uwagę na różnicę pomiędzy datą przydatności do spożycia i datą minimalnej trwałości. Data przydatności do spożycia (oznaczona „należy spożyć do”) wskazuje, do kiedy spożycie danego produktu jest bezpieczne, jeżeli przechowywany jest w warunkach określonych na opakowaniu. Po upływie tego terminu nie należy spożywać produktów. Oznaczenie takie znaleźć można na produktach nietrwałych, takich jak np. świeże ryby albo świeże mięso mielone. Natomiast data minimalnej trwałości (oznaczona „najlepiej spożyć przed”) wskazuje, do kiedy żywność zachowuje odpowiednią jakość. Po przekroczeniu tego terminu produkt wciąż jest bezpieczny, jeżeli przestrzegane są wytyczne w zakresie przechowywania, a opakowanie nie jest naruszone. Po tej dacie taka żywność może jednak zacząć tracić swoje właściwości smakowe i zmieniać konsystencję.

Czasem warto podczas zakupów poświęcić więcej czasu na dokładne obejrzenie produktu i przeczytanie ważnych informacji zawartych na opakowaniu. Przemyślane zakupy to także ilości dostosowane do naszych indywidualnych potrzeb. Sprawdźmy w przepisie, jaką ilość danego produktu spożywczego potrzebujemy. Oceńmy także, czy kupujemy produkt, który powinien być spożyty niezwłocznie. Niektóre produkty spożywcze mogą się zepsuć szybciej, niż nam się wydaje.

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności bezpośrednio łączy się z rozważnym korzystaniem z opakowań. Jeżeli ich nie potrzebujemy albo produkt spożywczy ich nie wymaga, powinniśmy z nich zrezygnować. Natomiast jeżeli jest inaczej, wybierajmy produkty w takich opakowaniach, które pozwalają wydłużyć czas, w którym żywność zachowa świeżość i smak. Jeżeli przyczyni się to do przeciwdziałania marnowaniu żywności, wybierajmy produkty odpowiednio porcjowane. Dotyczyć to powinno przede wszystkim produktów szybko psujących się, ale również takich, które wysychają lub mogą zmieniać kolor po otwarciu. Innym sposobem będzie wybieranie produktów w opakowaniach, które można w łatwy sposób ponownie zamknąć. Dzięki temu żywność dłużej zachowa nie tylko jakość, ale atrakcyjny smak i zapach. Szukajmy zatem produktów w opakowaniach z nakrętkami lub zamykanymi wieczkami. Zwróćmy jednak uwagę, aby były to opakowania, które bez problemu można potem poddać recyklingowi.

Równie ważne, co produkt i opakowanie, są informacje, które otrzymujesz razem z produktem. Bardzo często producenci umieszczają na opakowaniu informacje na temat sposobu podania produktu albo połączenia z innymi produktami, zdarza się też, że otrzymujemy gotowe przepisy kulinarne. Dzięki temu - mimo braku pomysłu na sposób spożycia - możemy skorzystać z tych informacji i wykorzystać dany produkt w całości.

Jest wiele sposobów, dzięki którym dokonując rozsądnych wyborów, możemy przyczyniać się do przeciwdziałania marnowaniu żywności. Obserwujmy, jak wygląda nasz koszyk w sklepie oraz szafki i lodówka w domu. Starajmy się unikać błędów, które zdarzyło nam się popełnić w przeszłości. Oraz zachęcajmy innych do wprowadzania drobnych zmian w swoim życiu. W ten sposób będziemy wytwarzać mniej odpadów z produktów spożywczych i przyczyniać się do lepszego stanu środowiska naturalnego.